Select Page
Start » Elektronik » Test: Xbox

Test: Xbox

by

” Det er efterhånden blevet svære at vælge hvilken spille konsol man skal vælge. Før i tiden valgte man enten de populære Nintendo eller Sega, da der var mange eksklusive spiltitler til hver konsol, samt hver deres egne maskotter. Mario hørte hjemme hos Nintendo ligesom han gør idag, og Sonic var hos Sega. “

Forhandler

Pris

2.827 kr.

Pris

Hvad du skal tænke over 

Der findes stadig eksklusive titler idag, men der er langt færre og det ser kun ud til at der bliver færre fremadrettet. Istedet differentiere konsollerne sig idag på andre punkter end bare deres eksklusive titler.

Nogle gode overvejelser at gøre sig er:

 • Hvor meget vil du spille online?
 • Har du et 4K HDR tv?
 • Vil du spille i 4K?
 • Har du eller vil du have et Dolby Atmos lydsystem?
 • Vil du gerne kunne skifte mellem enheder?
 • Vil du kunne tage konsollen med på farten?
 • Skal den være bagudkompatibel, så du kan spille dine gamle spil?

Vil du spille online er Sony og Microsoft stærkest, men ingen af deres konsoller kan tages med på farten (endnu), mens Nintendo både kan spilles i stuen og i toget. Hvis du har et 4K tv og gerne vil spille i 4K er det enten Xbox One X eller PS4 Pro. 

Udover det har hver producent, også flere udgaver af hver konsol:

 • Microsoft har Xbox One (S) og One X
 • Sony har Playstation 4 (Slim) og PS4 Pro
 • Nintendo har Switch og Switch Lite

Ideen her er at udvide konsollens livstid. Da både Xbox One og PS4 kom til markedet var 4K endnu ikke standard, og TV der understøttede den høje opløsning var meget dyre. Da 4K så blev langt billigere, valgte producenterne at lave en midtlivs opgradering fremfor at lave helt nye konsoller. 

Her gennemgår vi Xbox, så du kan finde den der bedst passer til dig

Microsoft fik en dårlig start da de lancerede Xbox One. Da Microsoft først vidste konsollen var det med fokus på mange andre ting end spil og gaming. Istedet lagde fokusset på at den nye konsol skulle være centret for underholdning i hele stuen, med TV og sport. Microsoft satsede også meget på deres nye Kinect som var et kamera hvor man med bevægelser kunne styre både konsollen og sine spil (hvis de var kompatible) med bevægelse og stemme. Udover det annoncerede Microsoft også en meget kontroversiel beslutning om at man skulle være online hele tiden, og man kunne ikke spille brugte spil. Heldigvis trak Microsoft disse tilbage.

Kinect er blevet skrinlagt, brugerfladen har fået flere overhalinger og opdateringer, og man kan spille alle de brugte spil offline som man vil.

Forskel på Xbox One modeller

Xbox One 

Den oprindelige Xbox One model der udkom, havde et design der for mange nok minder lidt om en gammel VHS afspiller. Den var ret stor og tung. Der var heller ingen strømforsyning indbygget, hvilket betød at man havde en stor ekstern strømforsyning. Bag på systemet fandt man også en port til den nu afdøde Kinect. Kinect var et kamera der obligatorisk fulgte med. Kinect var noget Microsoft satsede stort på, men verden havde desværre bevæget sig videre fra bevægelses baseret spil der blev populært i Nintendo Wii tiden. Kinect der skulle være sat til konsollen, gav også bekymrer omkring privatlivets fred. Kunne det misbruges? og af hvem? Alle disse ting var noget der blev løst med One S, og skrinlægning af Kinect.  

Specifikationer

 • CPU: Custom AMD Jaguar Octa-core 1,75 GHz 
 • GPU: AMD Sea Islands, 853 MHz, 1.31 TFLOPS
 • RAM: 8 GB DDR3
 • Lagerplads Harddisk: 500 GB – 1 TB
 • Mediedrev: Blu-ray drev

Specifikationer

 • CPU : Custom AMD Jaguar Octa-core 1,75 GHz
 • GPU: AMD Sea Islands, 914 MHz, 1.40 TFLOPS
 • RAM: 8 GB DDR3
 • Lagerplads Harddisk: 500 GB – 1 TB
 • Mediedrev: Ultra HD 4K Blu-ray drev

Xbox One S

S står for Slim, og det er nu den standard Xbox som erstatter den oprindelige store sorte konsol. Foreskellen her er primært visuel, men der er også nogle funktionelle nyheder. Den største forksel man finder er et nyere, pænere design. Herunder også den meget passende hvide farve. Udover et meget flottere design er One S også blevet markant mindre. 40 % ifølge Microsoft selv. Så slipper man også for den kæmpe eksterne strømforsyning som ligger og fylder, da One S har den indbygget. Udover det kommer controlleren også med bluetooth forbindelse indbygget, som gør det nemmere at forbinde controlleren til ens PC.

4K & HDR.

Men det er ikke kun visuelt. One S har også en kæmpe fordel ved at den kan afspille 4K blu-rays og HDR indhold. 

Hvis man er på udkig efter en 4K blu-ray afspiller kan Xbox One S faktisk være en rigtig god løsning da den faktisk kan findes billigere end nogle dedikerede 4K afspillere. 

Forhandler

Pris

2.827 kr. 

Pris

Xbox One S – All Digital Edition 

Microsoft forsøger sig med denne udgave af One S, en konsol uden diskdrev. Det vil sige at du ikke kan spille fysisk købte spil. Det betyder at man sparer lidt penge, da diskdrevet er sparet væk. Det betyder så også at alle spil skal købes digitalt. Derfor skal man først og fremmest finde ud af om man har brug for at kunne købe fysiske spil. Udover det manglende diskdrev er denne model faktisk fuldstændig identisk med den almindelige One S både ind- og udvendig. Digital Edition, er for Microsoft nok mere en afprøvning end noget andet. Det er ingen hemmelighed at brugtspilsalget skader pengepungen både på spiludviklerne, udgiveren og platform holderen. Når du køber et brugt spil går alle pengene til personen du købte den af. Gamestop kæden har i længe fået skæld ud af at udøve den praksis.  

Specifikationer

 • CPU: Custom AMD Jaguar Octa-core 1,75 GHz 
 • GPU: AMD Sea Islands, 914 MHz, 1.40 TFLOPS
 • RAM: 8 GB DDR3
 • Lagerplads Harddisk: 1 TB
 • Mediedrev: Intet

Forhandler

Pris

2.988 kr. 

Pris

Xbox One X 

“There is no power greater than X”. Det var ordene fra Xbox chef Phil Spencer da de annoncerede Xbox One X i 2017. Istedet for at den samme konsol skal kunne strække sig henover mange år, og falde bagud i specifikationer og kraft, er det første generation hvor vi får en opdatering midt i konsol generationen.

I modsætning til One S som var en opdatering til den oprindelige One, så er One X en helt ny model der komplimentere One S. One X er en markant stærkere konsol end One S. Faktisk er det, den stærkeste konsol du kan købe på markedet lige nu. Og netop det er noget Microsoft slår meget på nu, da den oprindelige Xbox One (og derved også One S) ikke er lige så kraftig som deres konkurrent Playstation 4. Det har de dog rettet mere end op på med One X, da den også er kraftigere end PS4 Pro som er Sonys svar på en kraftigere konsol.

One X, er det tætteste man kan komme på rigtig 4K (native) gaming. Det er dog helt op til udviklerne hvordan de vælger at bruge de ekstra hestekræfter der er på One X. Nogle vælger at gå efter 4K, med en lavere billedhastighed (som regel låst til 30 FPS), som betyder at billedet hakker. Mens andre går efter en højere billedhastighed (som regel altid højst 60 FPS) med en lavere opløsning. Nogle udvikler vælger at give spilleren et valg mellem 4K 30 FPS, eller Full HD 60 FPS.
En ting er sikkert. Hvis du vil have flest hestekræfter, den højeste opløsning eller billedhastighed så er det Xbox One X du skal gå efter.

Specifikationer

 • CPU  GPU : Custom AMD Jaguar Evolved Octa-core 2,3 GHz
 • GPU : AMD Polaris 1172 MHz, 6 TFLOPS
 • RAM: 12 GB GDDR5
 • Lagerplads Harddisk: 1 TB
 • Mediedrev: Ultra HD 4K Blu-ray

Xbox One controller

Xbox One kom også med en ny controller. Xbox One controlleren føles som en hel naturlig udvikling af Xbox 360 controlleren. Den nye udgave har et smukt og lækkert design. Blanding af bløde og skarpe kanter gør at den bare er mere præsentabel. Controlleren har også en god størrelse til mellem og større hænder. Men har du små hænder kan du godt løbe ind i problemer. Det kan godt blive et problem at nå helt om til de 2 trigger knapper hvis du har små hænder. I det tilfælde kan ens finger godt ligge imellem trigger knappen og bumper knappen og nive lidt. Men langt de fleste vil finde ud af at det er en af de mest ergonomiske controller på markedet.
Den første iteration var uden et jackstik. Det betød man ikke kunne bruge ens eget headset. Der gik heldigvis ikke længe før jackstikket kom tilbage igen. En af de unikke pointer ved denne controller er de nye impulse triggers. Det betyder at der er vibration i de 2 trigger knapper bagpå, altså RT og LT. Det giver en lækker effekt især i racing spil, når man kører, og det kan endda give lidt effekt af modstand.

Den største ulempe ved denne controller er at den ikke kommer med genopladelige batterier. Istedet kommer den med 2x AA batterier. Udover det ikke er særlig miljøbevidst, er det bare en stor ubelejlighed for brugeren, hele tiden at skulle tænke på at skifte batterier. Har man vibration på skal man heller ikke regne med at batterierne lever ret længe. Derfor kan det i længden godt blive en dyr fornøjelse
Fordelen her er at man har mulighed for at selv at skifte batteri meget nemt. man tager bare bagklappen af, og så har man ellers fri adgang batteriet. På den måde kan man selv vælge batteri, nogle har mere mA end andre.
Vi anbefaler at du som noget af det første skaffer dig et genopladeligt Li-Ion batteri.

Forhandler

Pris

470 kr.

Pris

Xbox Design Lab

Vil du gerne have din helt egen personlige controller, kan du med Xbox Design Lab designe og skabe din helt egen. Du kan designe analog stiks, d-pad, knapper, bumpers og meget mere i et hav af farver og endda også forskellige materialer. Du kan også få engravering på midten af controlleren med valgfri tekst.

Du finder Design Lab her:

Xbox Design Lab

Xbox Elite Controller

Lad det være sagt her med det samme. Xbox Elite controller er den bedste controller der er blevet lavet! Så det sagt, men det er desværre også en controller der har en tendens til at gå stykker. Elite controlleren har samme form som den almindelige controller. Men den kommer med et utrolig og næsten uundværlig feature set.

 

i bunden finder man plads til 4 forskellige paddles. De kan tages af og på, utrolig nemt. De kan bruges til at binde knapper til. Det kan være du vil kunne genoplade dit våben på den ene, løbe på den anden osv. Du bruger her “Xbox Accessories” til at ligge f.eks. A knappen på P1. Det er nemt at indstille. Udover det kan man også ændre trigger afstanden, så man ikke skal trykke dem lige så langt ind. Det er perfekt til f.eks. skydespil. 

Udover det kan man også indstille hvor meget den skal vibrere, hvilket er rigtig rart, så hvis man gerne vil have vibration, at man ikke altid skal have 100 % vibration. Hver motor kan indstilles individuelt, selv trigger motoren også. Man får også 2 forskellige d-pads at vælge imellem. en almindelig som man kender, og en disk lignende der er meget iøjefaldende. Den nye disk formede er utrolig lækker at trykke på, men trykker man lidt for hårdt på en side kan den godt vippe op. Den falder ikke af pga. magneten, men det kan godt være irreterende at den løfter sig. der kommer også 3 forskellige sæt analog stiks. 2 almindelige som man kender fra den almindelige udgave, 2 høje, og 2 kokave stiks. Man kan blande og sætte dem hvor man har lyst, og de sidder igen bare med magnet, og det fungere helt perfekt.

Igen kommer controlleren ikke med genopladeligt batteri. For den pris kunne man godt have forventet det fulgte med. Man skal her også være opmærksom på at det ikke er alle tredje parts batterier som kan være i elite controlleren. Hvis det er et batteri hvor klappen sidder som en del er batteriet vil den ikke kunne komme i, da de holdere der holder klappen på plads sidder andre steder på Elite end den normale pga. pladsen til de forskellige paddles.

Forhandler

Pris

1784 kr.

Pris

Xbox Adaptive Controller

Microsoft har som de første lavet deres egen handikap venlige controller. Den slags controller har eksisteret i længe, men ikke lavet på konsol og slet ikke af konsolproducenten selv. Microsoft fortjener næsten stående klapsalver for dette initiativ. Det er næppe noget de kommer til at tjene penge på, slet ikke sammenlignet med den research og udvikling der ligger bag. Microsoft vil her bare gerne gøre det nemmere for handikappede at spille spil.

 

Bagpå enhenden sidder der punkter til hver enkel knap, hvor man kan tilslutte et hav af forskellige knapper alt efter hvilket handikap man har. Det kan være alt fra store knapper man kan trykke på med fødderne til, mundstykker man kan puste i der aktivere knappen. Heraf kommer navnet “Adaptive”, da den netop kan tilpasses til den enkelte. Nogle handikappede bruger også hovedet til at trykke på knapper på hver side.

Xbox Game Pass: Hvad er det?

Microsoft har siden deres tidligere nævnte afsløring af Xbox One i 2013 skiftet strategi. Idag har Microsoft flyttet deres strategi over på kompatibilitet og fleksibilitet. Samtidig har starten på Xbox One også givet Xbox brandet en slags tømmermænd som de først er på vej ud af nu.

Game pass er en service man kan abonnere på, som giver en adgang til over hundredevis af spil. Herunder både Xbox One, 360 og originale Xbox spil. Man vælger bare sit spil og trykker download, så kan det spilles så længe man Game pass. Med andre ord så kan det sammenlignes lidt med Netflix bare for spil. Så kommer alle Xbox eksklusive titler også direkte ind på Game pass fra udgivelsesdato. Udover det kan Game Pass også fås til PC, og man kan få både konsol og PC game pass samlet sammen med Xbox Live i “Game Pass Ultimate”. Du kan få en oversigt over Game Pass her:

Game Pass til konsol: 79 kr / måned

Game Pass til PC: 10 kr for første måned eller 33 kr for 3 måneder

Game Pass Ultimate: 2 måneder for 20 kr. Derefter 99 kr / måned

 

Xbox One er bagudkompatibel 

Ja du læste rigtigt. Det er efterhånden uhørt at nutidens konsoller er kompatible med den tidligere generations spil. Det har været lig med at man har skulle have ens gamle konsol til at ligge hvis man vil spille ens gamle spil

En af de største fordele ved Xbox One er at den er bagudkompatibel. Hele 568 Xbox 360 spil og endda også 39 spil, fra den originale Xbox fra 2001. Det vil sige at du kan tage din gamle 360 disk og sætte i Xbox One og det kører helt som var det på en 360 maskine. Den gamle 360 interface kan endda kaldes frem ved at trykke på både menu og view knappen på samme tid. Man kan stadig spille online (hvis spillet understøtter det) og stadig få achievements.

Hele listen med de spil som er lavet bagudkompatibel kan findes her:

https://www.xbox.com/en-US/xbox-one/backward-compatibility

 

Xbox One understøtter Dolby Atmos

Herudover er Xbox også den eneste konsol som understøtter Dolby Atmos. Normalt er lyd noget der kommer ud i kanaler i et flat plan. F.eks. 2 kanaler foran i stereo, eller 5 i surround. Atmos er lyd som kan flytte sig i et 3D rum

Det vil sige at man ikke længere er begrænset af antal kanaler. så man kan have så mange man vil. Her flytter lyden sig naturlig i rummet fremfor at komme ud af specifikke kanaler. Den anden store forskel er at man med Atmos får lyd ovenfra. Det kan ske ved at man har højtaler der peger opad, og lyden kommer tilbage fra loftet så det lyder som det kommer oppefra. Det kan også ske ved at man har højtalere direkte monteret i loftet. Man skal ikke langt tilbage før det var en teknologi som kun var reserveret til store biografer, men det er nu kommet ud i stuerne. Det kræver enten en forstærker der understøtter det, eller hvis man vil have en mere praktisk løsning kan en Atmos soundbar være en god løsning.

 

Der er endnu ikke så mange spil der understøtter Dolby Atmos, men der kommer flere og flere. Så kan man også se film både på blu-ray men også Netflix har både serier, og film i Atmos. Film oplevelsen bliver en helt anden, og lyden bevæger sig meget mere naturligt rundt. Lyden ovenfra giver en ekstra dimension der kan være svær at leve uden når man først har prøvet det. Man kan kigge efter atmos logoet bagpå blu-ray kassen og i netflix dukker der et ikon op

 

Hvad er Xbox Play Anywhere?

En anden fordel Xbox har et deres flyttet fokus på fleksibilitet. Nogle spil har Xbox Play Anywhere, som betyder man kan spille sine spil på både PC og Xbox. Man kan sågar gemme sit fremskridt på Xbox og det bærer så over på PC helt automatisk. Man kan endda også spille sammen med sine venner på tværs af platforme. Det kræver dog at spillet købes digitalt.

 

Project xCloud

I forlængelse af deres Play Anywhere program, bliver Xcloud også lanceret. Dette gør at man enten kan spille på Microsofts servere og streame det til enhver platform. TV, telefon eller bærbar, det er helt op til en selv. Man kan også lave ens egen Xbox om til en steaming server og streame fra den istedet. xCloud skal ses som en forlængelse af konsollen, og ikke en erstatning.

Microsoft har i forvejen meget infrastruktur på cloud computing området, og folk der har prøvet og testet det, fortæller at det forsinkelse næsten ikke er noget man mærker. Ens oplevelse vil dog være dikteret af ens net forbindelse der hvor man er.

Xbox one brugerflade

Microsoft har haft meget besvær med at få lavet en brugerflade, som de holder sig til. Xbox 360 fik en del opdateringer til dens brugerflade. Den sidste af dem forvandlede brugerfladen til deres “metro” tema som blev introduceret med Windows 8. Den brugerflade blev også bragt videre med Xbox One i ny form. Den oprindelige brugerflade var lavet til at være “kinect venlig”, så man kunne skubbe ved at bevæge hånden. Det var en langsommelig og kluntet oplevelse hvor næsten alt som venner og achievements var separate apps.

Brugerfladen har siden fået mange opdateringer og overhalinger, for at gøre den mere brugervenlig, og hurtig. Microsoft er heldigvis kommet langt, men der er stadig en del vej igen. Brugerfladen er stadig til tider lidt langsom. Men det største problem er faktisk er for mange funktioner er begravet i undermenuer. Xbox knappen som kaldes for guide knappen, bruges når man er inde i spil til at kalde xbox menuen frem. Det er der ikke noget galt i, problemet er at den også bruges selvom man ikke er inde i et spil eller app. Hvis du vil finde dine venner skal du trykke på guide knappen, gå over på “social” tabben, og så under venner. Det er 3-4 tryk før du kommer derind. Nogle funktioner findes også flere steder. Microsoft kunne godt her tage et par sider ud af Sonys bog. Der er flere menu punkter, men det gør også at deres funktioner ikke er begravet i undermenuer. Man kan heller ikke få dynamiske baggrunde her, som man kan på Playstation 4. Man kan dog godt få billeder, skifte farver mm. 

Vil du finde dine spil skal du under “mine spil og apps”. Vil du have dem ud på forsiden skal du oprette spillet eller appen som en “favorit” på forsiden eller ligge den i en mappe som f.eks. “spil” på forsiden. Sletter du et spil, bliver spillet dog ikke fjernet fra de genveje, og der står heller ikke at det er “afinstalleret”. Microsoft har lagt deres Mixer og Game Pass på dashboardet, sammen med deres butik “Microsoft Store”. Det er rart at have en genvej til Game pass her, da det er en central del for Xbox.     

Om Spareguiden

Spareguiden er en side hvor du kan læse tests og anmeldelser af forskellige produkter. På den måde kan du foretage det bedste køb. Vi kuratere forskellige uafhængige professionelle tests, på den måde får du hurtigt det bedste overblik.

© 2019 Spareguiden

Seneste tests

Test: Xbox One

Test: Playstation 4

Test: Nintendo Switch