Select Page
Start » Elektronik » Test: Nintendo Switch

Test: Nintendo Switch

by

Specifikationer

 • CPU / GPU : Nvidia custom Tegra processor
 • RAM: 4 GB
 • Skærm: 6,3″ touch. 1280 x 720 undocked. 1920 x 1080 docked
 • Lagerplads: 32 gb. (kan udvides med MicroSD)

👍

 • Ekstrem fleksibilitet
 • Stærkt bibliotek af spil

👎

 • Dårligt batteri på første model
 • Ikke grafisk imponerende
 • Mangel på online funktioner

 

” Nintendo har gået deres egne veje. De lader til at være ligeglade med at Sony og Microsoft hele tiden kæmper om hvem der kan få det bedste hardware. Nintendo har siden deres Wii ikke lagt fokus på det hardware der ligger under kassen. Istedet har de hele tiden fundet nye måder at spille på. “

Forhandler

Pris

2.988 kr. 

Pris

Fra Wii til Switch

Med Wii var det bevægelse der var i centrum. Wiimoten (Wii remote), gjorde at vi kunne kaste med bowlingkugler, slå til tennisbolde og pege rundt i menuer med. Med Wii fik Nintendo kæmpe success. Den solgte mere end Playstation 3 og Xbox 360 tilsammen. Og det var på trods af at dens hardware var langt mindre kraftfuld, og dens funktioner ikke lige så avancerede. Faktisk var det bare en lidt hurtigere Gamecube. F.eks var online spil næsten noget som fremstod som en eftertanke på Wii. At tilføje venner foregik ved hjælp af lange tilfældige freind-codes.

Sony og Microsoft prøvede begge at komme med på bølgen med hver deres Wii lignende bevægelses tilføjelser til henholdsvis Playstation 3 og Xbox 360. Playstation Move blev lanceret til PS3 og Kinect kom til 360.

Wii U, var egentlig den næste konsol i linjen, men du er ikke alene hvis du ikke vidste det. Wii U var det største flop i Nintendos historie hvis man ser bort fra nogle af Nintendos mærkelige eksperimenter som Virtual Boy. Mange troede Wii U var en tilføjelse til Wii. Designet af den egentlig konsol mindede også utrolig meget om Wii med den lille boks. 

Prisen var svær at få ned pga. den medfølgende gamepad. Playstation 4 og Xbox One udsolgte Wii U næsten med det samme da de kom bare 1 år senere. Prisen fik et lille huk fra 350 $ til 300 $ i USA, men ellers kom prisen aldrig længere ned.

Pga. den store forskel på hardware mellem Wii U og PS4 og Xbox One, koblet sammen med den lille brugerbase gjorde også at udviklere ikke havde nogle argumenter for at udvikle til Wii U. Det gjorde at der var meget få spil til Wii U. 118 titler blev det til, hvilket er det mindste antal på en Nintendo konsol

Hele konceptet bag Wii U, var heller ikke helt gennemtænkt. Det var en stor tung og kluntet tablet med en lille skærm og meget kort batterilevetid. Det gjorde at der aldrig rigtig var noget af det der kom i sit es. Wii U prøvede også at få en mere ældre publikum tilbage som ellers var smuttet efter Wii. Men samtidig prøvede Nintendo også at få Wii købere til at købe Wii U, derfor var der aldrig en rigtig målgruppe til Wii U.

Nintendo Switch er det bedste fra begge

Med Switch har Nintendo dog fundet langt større success. Switch lader til at være en sammentrækning af alt hvad Nintendo har lært over de sidste mange år. Man får det bedste fra Wii og Wii U, samt Nintendos håndholdte DS og 3DS. Verden har bevæget sig videre, og Nintendo har fulgt med.

Switch er en hybrid konsol. Det vil sige at den kan bruges både i stuen som en almindelig konsol, eller håndholdt med på farten. Det sker ved at man kan tage de 2 controller på hver side af, og sætte dem på en mere almindelig controller og så side i stuen foran ens tv. Det er her Switch docken kommer ind i billedet. Det er genialt tænkt, og man undrer sig næsten over hvorfor det ikke er gjort før.

Men docken er virkelig en simpel anordning, og den skriger af plastik. Den vejer heller ikke meget og føles billig. Kigger man indeni bliver man ikke sønderlig imponeret som man kan se her:

Det er bare et lille printbræt der omformer din Switch fra USB-C til HDMI.

Men docken virker og gør det der står på kassen. Så snart din switch bliver sat i, slukker skærmen på selve switchen og billedet bliver kastet op på det store lærred uden yderligere besvær. Problemet med docken er bare at hvis du ikke passer på når du sætter switchen i og tager den ud, kan skærmen blive ridset. Der findes her heldigvis tredje parts løsninger, men Nintendo siger at disse kan lave skade på din enhed. Det er dog ikke vores erfaring at de er skadelige på nogen måde.

Joy con som controller

Nintendo har alle dage været nytænkende når det kom til deres controller. Den nyeste iteration kalder Nintendo “Joy con”. Joy cons klikker på switch enheden og controlleren med et meget tilfredsstillende klik.

Switch er en hybrid konsol. Det vil sige at den kan bruges både i stuen som en almindelig konsol, eller håndholdt med på farten. Det sker ved at man kan tage de 2 controller på hver side af, og sætte dem på en mere almindelig controller og så side i stuen foran ens tv. Det er her Switch docken kommer ind i billedet. Det er genialt tænkt, og man undrer sig næsten over hvorfor det ikke er gjort før.

Joy cons kan så sættes over på en en mere almindelig controller ramme. Den føles ret billig, og den er heller ikke den mest ergonomiske løsning til længere timers spil. 

Her er Pro controlleren er noget bedre løsning. Den ligner til forveksling meget en Xbox controller, og det er der som sådan ikke noget i vejen med.

Hvis du vil sidde meget foran dit tv meget og spille er pro controlleren næsten obligatorisk. Pro controlleren koster omkring 450 – 500 kr.

Der findes også en lille fod bagpå switchen, som man kan bruge til at switchen kan stå med. knækker foden af fordi man giver den for meget tryk kan man let bare sætte den på igen. Det kunne dog have været rart med en større fod, og her kunne Nintendo have taget en note fra Microsofts Surface tablets. Foden gør også at man heller ikke kan oplade samtidig med switchen står på bordet. 

Joy cons kan således både bruges hver for sig, så hver spiller har en. Koblet sammen med at man kan sætte 2 ekstra knapper på sammen med et strap der forvandler din joy con til en will mote, er der bare ikke andre steder man kan være lige så fleksibel som på Nintendo Switch. 

De indre komponenter

Inden under hjelmen finder man et gyroskop, accelerometer og et NFC chip som f.eks. bruges til Amiibo figurer. I centrum for det hele ligger et Nvidia Tegra chip. Det er i al sin enkelthed et chip beregnet til mobilenheder. Det vil sige at den ikke bruger ret meget strøm og heller ikke kommer i nærheden af de hestekræfter man finder på PS4 og Xbox One. På trods af det kan man dog godt være ret imponeret over de resultater, det lille chip levere.

Man får 32 gb. lagerplads ud af kassen, men heldigvis kan man sætte microSD kort i for at udvide det, og det kan hurtig blive nødvendigt hvis du har en del spil installeret.

Batterilevetid 

Batteriet på 4310 mAh levere omkring 2,5 – 6,5 timers batteritid alt efter hvad man laver, og hvilke spil man spiller. Det er ikke ret meget, og man kunne godt have håbet på mere. Heldigvis har Nintendo for nyligt lavet en opdateret udgave der har bedre batterilevetid. Visuelt er der ingen forskel på dem, der er kun forbedringer indeni.

Det er sket igennem et andet printkort, en anden type hukommelse og et andet CPU bundkort. Kassen som Switchen kommer i ser også lidt anderledes ud, men ellers skal man kigge efter model nummeret som står bagpå enheden. Den nye hedder HAC- 001 (-01) hvor den gamle bare hedder HAC- 001. 

(-01) modellen kan faktisk give op til 50 % mere end det gamle. den kan kører 4,5 – 9 timer mod den gamles 2,5 – 6,5 timer

Nintendos eksklusive titler

Nintendo har nok overlevet pga. deres ikonisker titler og figurer der har fulgt dem lige siden deres spæde start. Mario, Yoshi, Super Smash Bros., Zelda og Pokemón bare for at nævne et par stykker. 

Hvorvidt du er til disse er nok det bærende element for hvorvidt en Switch er for dig eller ej. Der er nok ikke så meget tvivl om at Nintendo er mere rettet mod en yngre målgruppe, men det er ikke lig med at ældre ikke bør spille dem. Uanset hvilke Nintendo spil man spiller har de alle sammen høj kvalitet, og de kan spilles af alle.

Hvordan er Nintendo Switch online?

Nintendo har ikke noget navn til deres online service. Det hedder bare Nintendo Switch Online. En stor fordel her, er priserne:

 • 1 md: 30 kr.
 • 3 md: 60 kr.
 • 12 md: 150 kr.

Nintendo har dog heller ikke det økosystem som man ellers ser på Xbox eller Playstation. Der er ingen Netflix, HBO eller andre kendte apps. Youtube er dog en undtagelse. Man får heller ikke et achievements eller trophy lignende

Ingen voice chat, achievements, Netflix eller andre apps

Switch Lite

Nintendo har næsten altid udgivet forbedret udgaver af deres mobile enheder.

Med Switch Lite er der ikke tale om en forbedret udgave som sådan. Istedet er Lite en billigere udgave der ikke kan… ja switche. Den er altså kun tiltænkt mobil brug. Der er altså ikke nogen Joy Cons du kan tage af og sætte på, og der er heller ingen dock til tv’et. Switch Lite har derfor en mere solid konstruktion. Lite har også en lidt mindre skærm på 5,5″. Farverne som Lite findes i er meget iøjefaldende. Det er selvfølgelig helt subjektivt om man kan lide dem eller ej. Switch Lite er ment som en tilføjelse til switch familien og ikke en erstatning. Lite er selvfølgelig mindre fleksibel, men hvis du alligevel tænker du kun vil bruge Switchen som en mobil spilleenhed, så er Lite det helt perfekte valg.

Om Spareguiden

Spareguiden er en side hvor du kan læse tests og anmeldelser af forskellige produkter. På den måde kan du foretage det bedste køb. Vi kuratere forskellige uafhængige professionelle tests, på den måde får du hurtigt det bedste overblik.

© 2019 Spareguiden

Seneste tests

Test: Xbox One

Test: Playstation 4

Test: Nintendo Switch